Czy mając triflexa stosujecie jakieś wzmacniacze antenowe?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • korpal
    Ambiente
    • 2008
    • 168

BYło!

nawet chyba w tym wątku...
  • wkowal10
    Ambiente
    • 2007
    • 237

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie - w/g mnie wszystko jest ok!
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Deo
        RS
        • 2009
        • 1729
        • Volkswagen
        • CRMB 2.0 TDI 150 KM

ja stosowałem >>ANT-WS-1.1<< i w Bolero był lepszy odbiór stacji radiowych, natomiast nie wiem jaki jest jego wpływ na CB.
        Pozdrawiam,
        Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
        Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

wkowal10, może napisz jeszcze to jakiego radia, bo do ori w 0II czy w 01 nie było potrzeby stosowania wzmacniacza
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

piotrek_os, Trzeba rozroznic wzmacniacz i separator.

Zeby zasilic oryginalna antene przy niefabrycznym radiu trzeba separator.

Do Trilfexa generalnie mozna wsadzic wzmacniacz, na pewno nie zaszkodzi.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• wkowal10
              Ambiente
              • 2007
              • 237

Radio mam orginalne skodowskie. Po włozeniu triflexa odbiór trochę stracił na jakości. Mozna by zastosować jakiś wzmacniacz.

Komentarz

• innova
                Rider
                • 2011
                • 554

Zamieszczone przez wkowal10
                Mozna by zastosować jakiś wzmacniacz.
                można by bylebyś wzmacniacz montował przy antenie a nie przy odbiorniku (znacznie bardziej efektywne rozwiązanie)

sporo szczegółów znajdziesz tutaj

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• wkowal10
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 237

W punkcie gdzie zakładają cb radio bedą mieli takie wzmacniacze i bedą wiedzieli o co chodzi? Konkretnie zakładalem w Częstochowie w Sinadzie na Stradomiu.

Komentarz

• innova
                    Rider
                    • 2011
                    • 554

W punkcie gdzie zakładają cb radio bedą mieli takie wzmacniacze i bedą wiedzieli o co chodzi?
                    tu należy podzielić się prawdą/opinią, która być może dla niektórych będzie krzywdząca ale niestety pewien "standard/stereotyp" powstał na bazie doświadczeń/spostrzeżeń: otóż Ci co wiedzą dokładnie o co chodzi najczęściej nie parają się zakładaniem CB na masową skalę a jedynie czynią to na własny użytek.

Stąd przygotuj się na to, iż będziesz musiał objąć rolę głównego moderatora/kierownika tych prac (wcześniej zakupując niezbędne materiały - na szczęście nie są drogie). Jak zaprezentujesz wykonawcy ten materiał oraz dostarczysz elementy to da sobie radę bez problemu, cała sprawa sporowadzi się jedynie do montażu według dość dobrze opisanego schematu. Może będzie trochę mruczał pod nosem podobnie jak niektóre ASO kiedy trzeba zrobić coś innego niż tylko wymienić olej i filtry ale tym się nie przejmuj, jak zrobi to zapewne będzie dalej propagował ten pomysł.

Jak dobrze pamiętam w tym materiale/koncepcji wystąpiło niedopasowanie średnicy kabla do konektora (co prosiłem o uszczegółowienie) w jedym z połączeń poprzez konektor F, zwróć uwagę zatem wykonawcy aby to zabezpieczył przed wypadnięciem (izolacja, uszczelnienie - w sumie żaden problem ale trzeba to zrobić aby mieć spokój na lata)
                    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                    Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• Deo
                      RS
                      • 2009
                      • 1729
                      • Volkswagen
                      • CRMB 2.0 TDI 150 KM

innova, SINAD zna sie na tym co robi, wkońcu nie od wczoraj poprawiają radia Presidenta
                      Pozdrawiam,
                      Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                      Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• innova
                        Rider
                        • 2011
                        • 554

Zamieszczone przez Deo
                        poprawiają radia Presidenta
                        Deo, poza znakiem zapytania :?: co tak naprawdę poprawiają to od razu rodzi się pytanie: po co :?: ja w cuda nie wierze natomiast zdaje sibie sprawę z tego, iż człowiek jako gatunek jest istotą z natury wierzącą a to co niewidoczne (przykładowo RF) otwiera duże pole do nadwyrężenia marginesu zaufania

... nie należę też do tych, którzy za logo President, Uniden czy jakiekolwiek inne gotowi są płacić więcej czy też bić ukłony. Za to marzy mi się cyfryzacja pasma CB, tyle że są argumenty za i przeciw niestety.

Komentarz

• wkowal10
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 237

Czy kabel bliżej nas patrząc na ekran, to kabel od radia FM. Czy ta metalowa końcówka to wzmacniacz, czy trzeba zastosować na tym kablu jakiś wzmacniacz np ams tak jak było pisane wcześniej? Jakie koncówki będą potrzebne? Ja mam zamontowany triflex tak, że kabel który był w zestawie triflexa do radio został pociągnięty do radio, ale bez żadnego wzmacniacza. W Oplu corsie mam antenę radiową taką samą jak miałem w skodzie- stacji zbiera co nie miara i odbiór bardzo dobry. W skodzie jak miałem antenę radiową odbiór był też bardzo dobry, ale nie był tylu stacji wyszukanych przez radio- słabsze radio?
                          Z góry dzięki za podowiedzi.
                          Załączone pliki

Komentarz

• soszek81
                            L&K
                            • 2010
                            • 1245

Ten kabel co ma obie końcówki to do radia, ten co ma jedną - do CB, to co widać luzem to właśnie końcówka do kabla CB którą później trzeba zarobić jak przeciągniesz kable.

Ja montowałem Triflexa na weekendzie. Pociągnąłem nowy kabel do radia (stary został), wywaliłem separator i radio łapie lepiej jak na ori antenie ze wzmacniaczem.

Radio Clarion DXZ 558RMP. Generalnie radio to grało u mnie też w innym aucie i tam było lepiej, w Skodzie, nawet ze wzmacniaczem (separator po to aby go zasilać) to radio nie łapało tak dobrze jak powinno. Teraz gra jak należy
                            Była O1 kombi ALH++ 150/340
                            Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• wkowal10
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 237

Lepiej jest na starym oryginalnym kablu podłączyć radio do triflexa , czy na nowym dołączonym do anteny, czy jest to bez znaczenia?

Komentarz

• eaglemirek
                                RS
                                • 2010
                                • 14107
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Lepiej jest na starym oryginalnym kablu podłączyć radio do triflexa , czy na nowym dołączonym do anteny, czy jest to bez znaczenia?
                                Ja mam na starym :!: Mniej roboty :szeroki_usmiech

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• innova
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 554

to jest bez znaczenia chyba że bardzo kiepski (cieńszy, czyli bardziej stratny) kabel nowy byś położył, wtedy jego straty będą trochę większe ale też nie będzie tragedii bo długość ogólnie jest mała. Poza tym jak masz O2 przed liftingiem to producent starał się (nie do końca wychodziło) stosować komponenty o impedenacji 75OHm i taką też ma wejście antenowe radia. Nowy kabel najprawdopodobniej zakupisz/zakupiłeś (jeżeli nie zwrócisz na to uwagi) o impedancji 50OHm a ten lepiej zdecydowanie przystoi do CB (też ma całość w 50OHm)

Komentarz

• b8tz
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 368

Witajcie. Zamontowałem Tfirlexa, odbiór stacji radiowych się pogorszył.... (Radio dedykowane ZENEC) Trzeba wzmaczniacz...

Trifleksa zamontowałem obcinając końcówkę z kabla radiowego dołączonego do anteny i wlutowałem ją w miejsce złączki na oryginalnym kablu radiowym. Teraz coby za wiele nie rzeźbić wzmacniacz chcę wpiąć pomiędzy te 2 złączki stosując odpowiednie konektory. I tutaj moje pyatanie: Jak się nazywają te złączki? Chcę je jakoś określić pytając o nie w sklepie ekektronicznym

Komentarz

• innova
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 554

Zamieszczone przez b8tz
                                      Witajcie. Zamontowałem Tfirlexa, odbiór stacji radiowych się pogorszył.... (Radio dedykowane ZENEC) Trzeba wzmaczniacz...
                                      wreszcie obiektywna ocena o tym cudzie uniwersalizmu :wink:

zacznijmy od tego jaki wzmacniacz chcesz zastosować ?
                                      nie znam tego odbiornika (podobnie jak większości) zatem podpowiedz też czy ten odbiornik wystawia napięcie dla wzmacniacza po kablu antenowym ?

Komentarz

• b8tz
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 368

Zamieszczone przez innova
                                        wreszcie obiektywna ocena o tym cudzie uniwersalizmu :wink:
                                        Wiesz.... Radio jak radio.... Najważniejsze że gra Ja mam ten starszy model MC5600, w zasadzie jako bluetooth, radio i odtwarzacz MP3 sprawdza się znakomicie. Filmów nie oglądam, przystawki navi nie posiadam.

Co do napięcia - nie mam pojęcia. Wypadałoby zmierzyć miernikiem? Czy znajdę taką informację gdzieś w specyfikacji producenta?

Komentarz

• innova
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 554

Zamieszczone przez b8tz
                                          Wiesz.... Radio jak radio.... Najważniejsze że gra
                                          nie nie, mi chodziło o samego TRI Flexa, radio ma grać przede wszystkim jak słusznie powiedziałeś, ja też wyznaję taką zasadę a o samym TRI Flexie to jakoś tak od razu miałem właściwą opinię ugruntowaną (chodziło o zasięg, bo drut jest drut i tu nie nad czym się rozwodzić)

[ Dodano: Wto 10 Sty, 12 15:26 ]
                                          Zamieszczone przez b8tz
                                          Co do napięcia - nie mam pojęcia. Wypadałoby zmierzyć miernikiem? Czy znajdę taką informację gdzieś w specyfikacji producenta?
                                          ja bym sprawdził w specyfikacji/instrukcji, gdyż jeżeli to jest bardziej zaawansowany odbiornik to być może wogóle ma to napięcie załączane gdzieś z menu i np. zmierzysz że nie ma, kupisz separtaor i zainstalujesz, napracujesz się a okaże się że była taka funkcja tylko nie odpaliłeś. Nie znam szczegółów odbiornika ale zerknij nafpierw w manuala czy tam nie ma czegoś o tym, jak nie będzie to voltomierz (wystarczy taki za kilkanaście PLN i przyda się w domowym gospodarstwie do wielu rzecz y) i szybki pomiar.
                                          _______________________________________

Komentarz

• b8tz
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 368

W instrukcji obsługi przeleciałem tabele z danymi radia i nie ma informacji o zasilaniu anteny. Przypuszczam, że skoro fadio dedykowane, to zasilanie podaje tak samo jak fabryczne. W radiu znalazłem tylko funkcję LOC, ale jej wyłączenie/włączenie nie pomaga w odbiorze.
                                            Zatem - miernik w dłoń i badamy czy jest prąd na kablu antenowym. Jeśli jest to kupuję wzmacniacz. Jaki - nie wiem - tu ktoś w temacie pokazywał fotkę - i chyba taki kupię.

Ponawiam pytania o złączki w antenie TRI Flex.

Komentarz

• innova
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 554

Zamieszczone przez b8tz
                                              Jeśli jest to kupuję wzmacniacz. Jaki - nie wiem - tu ktoś w temacie pokazywał fotkę - i chyba taki kupię.
                                              tylko wzmacniacz instaluj przy antenie bo przy radiu to mija się z celem. Wzmacniacze koledzy instalowali ostatnio AP-FM (sam zresztą poleciłem/podpowiedziałem) i w takim przypadku będziesz potrzebował F-ki takie jak do kablówki) najlepiej do lutowania (są takie) to sobie zalutujesz na kabelki.

Komentarz

• b8tz
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 368

I tak włąśnie chcę zrobić. Wiem że końcówki przy wzmaczniaczu To F'ki. Teraz chcę z 2 stron zrobić konektorki - ażeby wzmaczniacz wpiąć w oryginalny kabel antenowy Tri Flex'a. Gdybym miał antenę na miejscu - nie problem pójść do elektronicznego sklepu i pokazać co chcę. Ale antena zamontowana.... Mam w sklepie powiedziec ze chce złączki "takie no.... okrągłe.... "?

Komentarz

• innova
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 554

Zamieszczone przez b8tz
                                                  Mam w sklepie powiedziec ze chce złączki "takie no.... okrągłe.... "?
                                                  tu masz przykład takiego okrągłego i dość prostego do zamontowania na dowolnym kablu
                                                  FC-040 | Złącze: F; wtyk; męskie; proste; 7mm; zacisk śrubowy; na przewód - Produkt dostępny w Transfer Multisort Elektronik. Sprawdź naszą szeroką ofertę.

:wink:

Komentarz

Pracuję...